Όταν το Παρίσι βρήκε την Αθήνα






















Ο χειμώνας εδώ είναι γενικά βαρύς...Από ότι λένε οι Γάλλοι στη σχολή, φέτος είναι ακόμα χειρότερα.

Για να καταλάβει κανείς πως είναι στο περίπου ο καιρός:

Από 2 μέχρι 6 βαθμους
ο καιρός είναι καλοκαιρινός (αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχει και ήλιο, κι αν τύχει να ' χει ήλιο, λέεεμε τώρα είναι καθαρά για λόγους διακοσμητικούς, δεν ζεσταίνει, μόνο φωτίζει) αλλά βγαίνεις έξω φορώντας απλά ένα παλτό, το οποίο μπορεί και να ξεκουμπωσεις άμα περπατησεις και ζεσταθείς. Μιλάμε για χλιδή...μπορείς να περπατάς ώρες (όχι ότι δεν κρυωνεις καθόλου, απλά δε θα μπορείς την επόμενη μέρα). Οι Γάλλοι που είναι και πιο συνηθισμένοι κάθονται και έξω στις καφετέριες. Απο τότε που ξεκίνησε ο χειμώνας, πάνω από 6 βαθμούς δεν έχει ανεβεί το θερμόμετρο οπότε όταν βρίσκεις τέτοιο καιρό ξεσαλώνεις...
Εγώ έχω να συμπληρώσω ότι αυτή, σύμφωνα με την λογική των γάλλων είναι η ιδανική θερμοκρασία για τρέξιμο, όχι από αυτό που βιάζεσαι αλλά από αυτό που τρέχεις για λόγους ψυχαγωγικούς. Αν είσαι λοιπόν γάλλος από 8 εώς 98 ετών βάζεις το κοντομάνικο και το σορτσάκι σου και αλωνίζεις τρέχοντας τα πάρκα.
Από -1 μέχρι 1
είναι το νορμαλ, είναι καλά, είναι αυτό που κάνει τις πιο πολλές μέρες. Βγαίνεις έξω με ένα βαρύ μπουφάν ή παλτο και κασκόλ. Σκουφί και γάντια δε χρειάζονται απαραίτητα, αλλά παίζουν γενικά, μάλλον λόγο στυλ...Είπε ο Ερμής μετά από 6 μήνες στο Παρίσι.... γιατί έγω έχω να θυμήσω ότι μέχρι πέρσι, τον 1 βαθμό κελσίου τον θεωρούσαμε βαρυχειμωνιά και δεν έβγαινε από το σπίτι αν δεν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου.
Και εδώ έχω να συμπληρώσω ότι και αυτή η θερμοκρασία θεωρείται ιδανική για τν μέσο γάλλο για να τρέξει στο πάρκο. Την αμφίεση τη θυμόμαστε; κοντομάνικο, σορτσάκι, σ' αυτή τη θερμοκρασία προσθέτουμε και τις κάλτσες.

Από -2 μέχρι -8 (δεν έχουμε δει πιο κάτω...ακόμα)
Αυτό είναι το κρύο...στους -2,-4 αρχίσεις να μην την παλεύεις και πολύ...βάζεις το καλό κασκόλ, το μεγάλο, και σκουφί γιατί το κρύο τρυπώνει από παντού και άμα σε πιάσει είναι ήδη αργά. Μπορείς όμως να περπατησεις στο δρόμο για αρκετό διάστημα.Τι; Πώς; Αυτό είναι ψέμα μέγιστο. Το "αρκετό διάστημα" που μπορείς να περπατήσεις έξω μετά βίας υπερβαίνει τα 17 λεπτά.
Στους -4 με -8 όπως σήμερα δλδ το σκηνικό είναι απάλευτο. Βάζεις τα πάντα (μέχρι και γάντια που εγώ σιχαινόμαι) καθώς και όσα ρούχα χωράνε το ένα μέσα στο άλλο. Ακόμα και έτσι όμως με το που βγαίνεις στο δρόμο ΠΑΓΩΝΕΙΣ. Ο αέρας σου ξυρίζει τα μάγουλα. Τα χέρια δεν τα νοιωθεις μέσα στις τσέπες και νομίζεις ότι η μύτη θα σου πέσει από στιγμή σε στιγμή...το χειρότερο δε είναι να τρέχει η μύτη σου και να πρέπει να βγάλεις γάντι για μπορέσεις να ανοίξεις τα χαρτομαντηλα και στο καπάκι να σκουπισεις τη μύτη πριν σταματήσεις να νοιωθεις το χέρι! Το μέγιστο διάστημα που μπορείς να μείνεις έξω συνεχόμενο και να μείνεις ζωντανός είναι 11 λεπτά, κι αυτό αν το ντύσιμό σου θυμίζει αρκετά το ανθρωπάκι της Μισελέν. Σ' αυτές τις συνθήκες επιβιώνει όποιος έχε αναπτύξει τις καλύτερες στρατηγικές για να μένει όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα.
Όπως συμπεραίνουμε, τον σωστό το Γάλλο δεν τον φοβίζει ούτε το κρύο, ούτε τ' αγιάζει. Τουναντίον, το θεωρεί ιδανική θερμοκρασία για τρέξιμο... Κοντομάνικο μπλουζάκι, σορτσάκι, κάλτσες και σκουφί (γιατί έβαλε ψύχρα) και φύγαμε για πάρκο. Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες;

1 comment:

zoi said...

και το χιόνι δεν το έχουμε καν αναφέρει ακόμη...

Post a Comment